ATS voor recruitment in Nederland

ATS recruitment

In de snel evoluerende wereld van werving en selectie wordt technologie steeds belangrijker om efficiëntie en effectiviteit te waarborgen. Een van de krachtige tools die dit mogelijk maakt, is het ATS voor recruitment. Maar wat is een ATS eigenlijk? En waarom zou je er gebruik van moeten maken? In dit artikel duiken we dieper in op het begrip ATS en verkennen we de voordelen die het biedt voor moderne wervingsprocessen.

Wat is een ATS voor recruitment?

ATS staat voor Applicant Tracking System, wat in het Nederlands vertaald kan worden als “sollicitantenvolgsysteem”. Het is een geavanceerd softwareplatform dat wervingsprofessionals helpt bij het beheren en stroomlijnen van het volledige sollicitatieproces, vanaf het moment dat een kandidaat zijn sollicitatie indient tot aan het moment van selectie en aanstelling. Met een ATS kunnen organisaties sollicitatiegegevens, CV’s, contactinformatie en andere relevante documenten centraal opslaan en beheren. Daarnaast biedt een ATS vaak functies zoals automatische screening van CV’s, integratie met vacaturebanken en sociale media, communicatie met kandidaten en rapportage van wervingsstatistieken.

Wat zijn de voordelen van een ATS?

Verbeterde Efficiëntie: Een van de meest waardevolle voordelen van een ATS is de verbetering van de efficiëntie in het wervingsproces. Handmatig sollicitaties doorploegen en informatie verzamelen kan tijdrovend zijn. Met een ATS kunnen recruiters snel en gemakkelijk sollicitaties screenen, filteren en beheren. Dit resulteert in een aanzienlijke tijdsbesparing, waardoor recruiters meer tijd kunnen besteden aan strategische taken zoals het interviewen en evalueren van kandidaten.

Betere Kandidatenervaring: Een ATS draagt bij aan een positievere kandidatenervaring. Kandidaten kunnen hun sollicitatie gemakkelijk indienen via online formulieren, en het systeem houdt hen op de hoogte van de status van hun sollicitatie. Dit zorgt voor transparantie en betrokkenheid gedurende het hele proces, wat op zijn beurt de employer branding van een organisatie versterkt.

Nauwkeurige Screening en Selectie: ATS-systemen kunnen worden ingesteld om bepaalde zoekwoorden en criteria te herkennen in CV’s en sollicitatiebrieven. Dit helpt bij het snel screenen van kandidaten op basis van relevante vaardigheden en ervaringen, waardoor de kans op het selecteren van de meest geschikte kandidaten toeneemt.

Gegevensgestuurde Besluitvorming: Met een ATS krijgen recruiters en HR-professionals diepgaande inzichten in wervingsstatistieken. Ze kunnen trends analyseren, zoals de bronnen die de beste kandidaten opleveren, de gemiddelde doorlooptijd van het wervingsproces en conversiepercentages op verschillende selectiestappen. Deze gegevens stellen organisaties in staat om hun wervingsstrategie voortdurend te verbeteren en aan te passen.

Centralisatie en Samenwerking: Een ATS biedt een gecentraliseerd platform waar teams kunnen samenwerken aan het wervingsproces. Recruiters kunnen gemakkelijk sollicitaties delen, feedback uitwisselen en communiceren over kandidaten, wat de samenwerking en besluitvorming ten goede komt.

Een ATS voor recruitment is veel meer dan alleen een hulpmiddel om sollicitaties te beheren; het is een krachtig instrument dat het volledige wervingsproces kan transformeren. Door efficiëntie te vergroten, de kandidatenervaring te verbeteren, nauwkeurige screening mogelijk te maken, datagestuurde beslissingen te ondersteunen en samenwerking te faciliteren, kunnen organisaties een concurrentievoordeel behalen in de zoektocht naar top-talent. Als je op zoek bent naar een manier om je wervingsstrategie te moderniseren en te optimaliseren, kan het implementeren van een ATS een strategische stap zijn die aanzienlijke voordelen oplevert.

 

Veelgebruikte ATS-systemen voor Recruitment

Er zijn verschillende populaire ATS-systemen die wervingsprofessionals kunnen overwegen. Recruiters en HR-teams hebben vaak baat bij ATS-systemen zoals Recruitee en Personio. Recruitee is bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid, terwijl Personio uitblinkt in het aanbieden van een alles-in-één HR- en wervingsplatform dat specifiek gericht is op het MKB. Deze systemen bieden diverse functies, waaronder vacaturepublicatie, sollicitantenvolging, communicatiebeheer en rapportage.

 

Geschikt ATS voor het MKB

Er zijn tientallen, zo niet honderden verschillende systemen voor het beheren van je recruitmentprocessen. Kijkend naar onze klanten zijn de meeste gebruikte ATS systemen voor het MKB Recruitee en Personio. 

Recruitee biedt een intuïtieve interface en aanpasbare workflows, waardoor het ideaal is voor bedrijven die behoefte hebben aan een gebruiksvriendelijk en flexibel systeem. Personio, aan de andere kant, is geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar een alles-in-één HR-oplossing met wervingsmogelijkheden. Beide systemen kunnen MKB-bedrijven helpen om hun wervingsinspanningen te stroomlijnen en te verbeteren.

Het Beste ATS Recruitment Systeem

Het “beste” ATS-recruitmentsysteem varieert afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van een organisatie. Wat voor het ene bedrijf werkt, past mogelijk niet bij een ander. Het is belangrijk om te evalueren welk systeem het beste aansluit bij de omvang van het bedrijf, het type functies dat wordt ingevuld en de gewenste functionaliteiten. Binnen het MKB worden zowel Recruitee als Personio worden vaak als sterke keuzes beschouwd vanwege hun uitgebreide functies en gebruiksgemak. Voor recruitmentbureaus zijn systemen die we bij klanten tegenkomen vaak Carerix, Bullhorn of Otys.   

Kosten van een ATS

De kosten van een ATS kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gekozen leverancier, het aantal gebruikers, de gewenste functionaliteiten en eventuele extra services zoals training en ondersteuning. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per maand, afhankelijk van de complexiteit van de behoeften van het bedrijf en de omvang van het gebruik.

Het implementeren van een ATS voor recruitment kan een strategische investering zijn die de wervingsprocessen aanzienlijk kan verbeteren. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welk systeem het beste past bij de specifieke behoeften van je organisatie en welke functies van cruciaal belang zijn voor het optimaliseren van het wervingsproces.

Submit your response

Your email address will not be published. Required fields are marked *